Mi köze az El Camino-nak a parízeres zsemléhez?

Őszinte, megosztó, és a vendéglátásról alkotott véleményed megzavarására alkalmas tartalom következik zarándokúton és sportolói karrierek alatt szerzett élményekről, tapasztalatokról és hitvallásról.

Ki a franc költi az összes pénzét egy parasztházra Szentandráson?

Panka már évek óta mondogatta, hogy “milyen jó lenne egy kiadó nyaraló a Körös-parton”, én meg évek óta azt feleltem rá, hogy “persze!” 🙂

Aztán egyszer csak felhívott, hogy talált egy nádfedeles parasztházat 20 méter saját vízparttal, meg kéne venni…De nem olcsó, szóval el kéne adni a lakásunkat, meg hozzátenni minden félrerakott forintunkat!

És mit mond erre az egyébként közgazdász végzettségű, és befektetési döntésekben mindig higgadt és konzervatív férj (azaz én)? Hát azt, hogy “gyerünk , vágjunk bele!”

Szóval lakás elad, ház megvesz, majd ott állunk előtte boldogan, és rájövünk, hogy szuper, csak épp a felújításra nem maradt egy petákunk sem, meg egyébként időnk sincs rá.

amikor megvettük, még zöld színben pompázott

Lapvibrátor és online marketing egyszerre

Merthogy Panka Triesztben én pedig Szegeden tengetjük napjainkat, mint profi kosarasok. Így aztán a 9 hónapos szezon alatt hagyjuk pihenni a házat, gyűjtünk egy kis pénzt a felújításra, és következő május 1-én reggel 6:00-kor nekikezdünk a munkálatoknak…

Aztán másfél hónapig:

 • kelés reggel 6:00-kor,
 • fekvés éjféltájban,
 • közben pedig árokásás,
 • lapvibrátorozás (ez egy kültéri munka, aminek során földet tömörítesz :)),
 • kertrendezés,
 • festés,
 • engedélyek beszerzése
 • és online marketingezés felváltva, vagy épp egyszerre.

Közben sok vitatkozás egymással, a jobbnál-jobb tanácsokkal szolgáló családtagokkal és barátokkal, akik nem akarnak beleszólni, de “úgy kéne csinálni, hogy…”

De túléltük, és június közepére megjöttek az első vendégek is, mi pedig boldogok voltunk, és vagyunk azóta is, hogy van egy vendégházunk, ahol imádunk vendéget látni…

Miért csináljuk igazából?

 1. Mert profi sportolóként a fél életünket hotelekben, panziókban és különféle szálláshelyeken töltöttük, és egy elég reprezentatív minta alapján mondjuk azt, hogy szállásból Dunát lehet rekeszteni, de olyan helyből, ahova bármikor visszamennél, és a barátaidnak is elmeséled, hogy ide nekik is muszály, na ilyenből már nem sok van…Mi elhatároztuk, hogy ilyet csinálunk.
 2. Mert nem tudjuk épp ésszel felérni, hogy miért kell a magyar vendégek torkán még ma is lenyomni a krepp ágyneműs, műanyagszékes, reggelire parízeres zsemlét “belédtuszkolós” tucat megoldásokat, és miért viselkednek úgy sok szálláson, hogy az mindenkinek jó, csak a vendégnek nem….
 3. Mert szeretünk vendéget látni a szó klasszikus értelmében. Várni az érkezésüket, és örömet szerezni azzal, hogy a Nád a Házam-ban tényleg szeretetettel, és a legjobb tudásunkkal igyekszünk kielégíteni az igényeidet.
 4. Mert amikor egy 6 éves gyerkőc azt mondja, hogy ő inkább ideköltözne, mert annyira tetszik neki a ház, akkor úgy érezzük, ez a munka minden fáradtságot megér. (Ez lehet, hogy kicsit nyálasan hangik, de többször megtörtént.:))
panka es bandi
Itt pedig annyira örülünk a felújított háznak, hogy még egymással is jóban vagyunk...:)

Tapasztalatok a zarándokúton

Még 2013-ban volt szerencsénk végigjárni a Camino Frances-t, azaz gyalogszerrel elzarándokolni a francia határon fekvő pireneusi faluból, Saint Jean Pied de Port-tól egészen a galíciai Santiago de Composteláig, majd Finisterrébe az Atlanti óceán partjáig. 

A középkorban ezt a helyet tartották a világ végének.

És ha már az ember elmegy a világ végére, és 33 nap alatt legyalogol 1.030 Km-t, és minden nap másik szálláson alszik, na akkor bizony elég koncentrált képet kap a vendégátásról.

Jót és roszat, hideget és meleget egyaránt. Volt olyan szállásunk, ahol éjszaka csak azért kúszott valamivel fagypont fölé a hőmérő higanyszála mert a 10m2-en kuporgó 16 zarándok belehetllte a helységet! 🙂

És persze olyan is volt, ahol a szállás egy kollégium és egy luxusszálloda keveréke volt, és 7 € ellenében olyan degusztációs menüt varázsoltak az asztalunkra, ami egy Michelin csillagos étteremben is megállta volna a helyét.

Az út végén már biztosak voltunk benne, hogy egyszer csinálunk egy vendégházat

És hogy miköze mindezeknek a Nád a Házamhoz?

Röviden annyi, hogy a Camino-n szerzett vendéglátással kapcsolatos tapasztalataink után határoztuk el végérvényesen, hogy egyszer mi is nyitunk egy szálláshelyet.

Ahol a vendéget igényes környezetben, legjobb tudásunk szerint, szeretettel várjuk, és azt adjuk neki, aminek mi is örülnénk.

Közzétéve: 2019. március 25.
Molnár András 

Share on facebook
Megosztom!