Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

 

Zvara Józsi nem csak vizet prédikál, de iszik is! Sőt, segít abban is, hogy mi is kiváló minőségű, finom ásványvízhez jussunk. Gyorsan és egyszerűen. De miért fontos, hogy megbízható forrásból származó vízzel oltsuk a szomjunkat?

Ebben a cikkben nemcsak erre keressük a választ, de azt is megtudhatjuk, mennyire szemfényvesztés a lúgos, vagy épp az oxigénnel dúsított ásványvíz, és mennyit kellene innunk naponta, hogy a szervezetünk hálás legyen érte.

Jobb ez, mint a csapvíz?

Már lassan egy éve isszuk a Ballonos Víz Expressz által szállított vizet otthon, és a Nád a Házam Teteje Vendégházban is, de egészen eddig nem sokat tudtunk róla. Leszámítva azt, hogy mindig házhoz jön, és finom.

Aztán az egyik kisgyermekes anyuka a vendégeink közül megkérdezte, hogy “Egyébként mitől is jobb ez, mint a csapvíz?”

Én pedig szégyenszemre nem tudtam a helyes választ, és mivel az ember nem élhet tudatlanságban ha az egyik legfontosabb alapszükségletének tárgyáról van szó, utánanéztem a dolognak.

A csapvíz egyébként nagyon eltérő minőségű lehet Magyarországon. Van, ahol simán veri az ásványvizek nagy többségét. Egy 2010-es felmérés szerint Budapest III. és IX kerületében a csapbó jobb víz folyik, mint az Evian, vagy a Vösslauer!

forrás: https://index.hu/tudomany/2010/08/31/asvanyviz/

És mi a helyzet a kútvízzel? Kényes téma, nem beszélünk róla, de attól még létezik.

 

Szarvason és Szentandráson egyaránt probléma, hogy sok nyaralóban és vendégházban nincs is vezetékes víz, a fúrt kutak többségéből pedig finoman szólva sem a legjobb minőségű forrás fakad.

Ha pedig kiadod azt a bizonyos ingatlant, 2 legyet ütsz egy csapásra:

A vendégeid jó minőségű, megbízható forrásból származó vízhez jutnak nálad.

Neked pedig nem kell ásványvizes flakonokkal bajlódnod, vagy azt bizonygatnod, hogy jó az a víz, csak kicsit fura szaga van…:)

 

Mi bajunk lehet, ha nem iszunk eleget? Mármint vizet. 🙂

Egy idevágó szójátékkal élve mondhatnánk, hogy a csapból is az folyik, miért alapvető fontosságú egészségünk megőrzése végett a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.

De persze, hogy nem figyelünk erre addig, amíg a szervezetünk jelezni nem kezdi a hiányt betegség, fáradékonyság vagy egyéb panaszok formájában. Pedig testünk minden alapvető funkciójához elégséges folyadékot kell innunk:

  1. az emésztéshez
  2. a hőmérséklet szabályozáshoz
  3. vagy épp a méreganyagok kiválasztásához.
  4. Számos betegség kialakulása vezethető vissza a dehidratáltságra. A megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztók azonban sokféle bajtól megóvhatják magukat.

De egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszunk! Mivel testünk 75%-át víz alkotja, így az elvesztett folyadékot nem pótolhatjuk akármivel.

 

Üdítőek-e az üdítők?

Az emberiség több ezer éven át vízzel oltotta szomját (na jó, néha borral, ha épp nem volt megfelelő tisztaságú kút a közelben :)). Az utóbbi évtizedekben azonban a tiszta víz helyét átvették a cukrozott, szinetzett, tartósított és adalékanyagokkal telepumpált üdítőitalok.

Ezekkel csupán annyi a baj, hogy bár természetesen tartalmaznak vizet, de sajnos dehitratáló anyagokat is. Így a szervezetünkből valójában vizet vonnak el!

Mi is az a dehidratáció, és mit okoz?

Ha jót akarunk saját magunknak, meg sem kéne várni, hogy szomjasak legyünk. Mire ugyanis az agy érzékeli a szomjúságérzetet, sejtjeink már olyan vízhiányos állapotba kerülnek, hogy szinte fuldokolnak, és sokszor el is pusztulnak. A szomjúság a szervezetünk reakciója, amely a kiszáradás veszélyére hívja fel a figyelmünket.

Ha felborul a folyadékháztartásunk, a vér a sejtek víztartalmát kezdi elvonni, megváltoztatva ezzel az anyagcserénket. Emiatt romlik a szöveteink vérellátása, amire az agy tudatzavarral, extrém esetben pedig eszméletvesztéssel reagálhat.

Emiatt vagyunk ingerlékenyek, fáradtak, vagy emiatt fáj a fejünk, ha nem pótoljuk gyorsan a szervezet számára szükséges folyadékot. Egy szó, mint száz: igyunk időben és bőségesen!

Sokszor a testünk vízszükségletének semmibevételével okozunk magunknak felesleges, és elkerülhető problémákat.

 

Sok víz = egészséges és fiatalos bőr

A dehidrtáltság a bőrünkön látszik meg leginkább. Életünk során rengeteg dehidratáló, azaz vízelvonó hatású ételt és italt fogyasztunk. Ha szeretnénk bőrünknek egészséges ragyogást és természetes feszességet biztosítani, igyunk meg naponta legalább 2,5 liter természetes, tiszta vizet. A víz ugyanis bőrünkbe jut el legutoljára!

Ha elég vizet iszunk, a bőrünk is hálás lesz érte. Bársonyosabb, puhább, ruganyosabb és ránctalanabb lesz.

Ez persze nem mindenkinek egyaránt fontos, de ha nem akarsz így kinézni 50 éves korodra, jobb, ha most elkezdesz hidratálni!

Ehhez nem csak a ballonos víz lehet segítségedre, de az biztos, hogy velük nemcsak frissőtően finom és egészséges folyadékhoz jut a szervezeted, de kényelmes megoldást is kínálnak a mindennapok rohanásában.

Te sem iszol eleget napközben, szimplán azért, mert nem jut eszedbe? Szeretnél ezen változtatni, de nem tudod hogyan?

 

Néhány egyszerű ötlet, ami segíthet, hogy több vizet igyál napközben.

 

1. Ízesítsd a vizet!

Nincs kifogás, hogy a víz unalmas, és nem csúszik! Tegyél bele vékonyra szeretelt uborka-, citrom-, vagy narancsszeleteket, esetleg bolondítsd meg egy kis frissen facsart gyümölcslével.

2. Igyál mindig egy pohár vizet, ha felkelsz az asztalodtól!

Kelj fel és járj! Meg igyál. Ha ülőmunkát végzel, és nehezen gondolsz napközben a munkán kívül másra, érdemes bevezetned egy új szabályt: mielőtt elhagynád az asztalodat, igyál egy korty vizet.

3. Kortyolj étkezés előtt!

Ha evés előtt iszol, megmenekülsz a nagy zabálásoktól. És hidratáltabb is leszel. Szóval két legyet üthetsz egy csapásra.?

4. Tarts a kezed ügyében egy vízzel teli üveget!

Ha a szemed előtt és a kezed ügyében van egy üveg, garantáltan nem feledkezel el róla, hogy gyakran meghúzd az üveget.

5. Mobilfüggőknek.? Mérd telefonos applikációval, hogy mennyit ittál!

Ilyenkor is jól jön az okostelefon és a Daily Water – Drink reminder app, vagy a iDrated Water app, ami segít számon tartani, hogy aznap mennyi vizet ittál.

 

Miért jó neked a Ballonos Víz?

  1. Mert környezettudatos módon gondoskodhatsz saját magad, családod, vagy épp vendégeid egészségéről. Nincs “flakon kupac”, és nem terheljük feleslegesen pet palackokkal a környezetünket.
  2. Mivel a ballonok újrahasznosított műanyagból készülnek, szintén sokat teszünk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért.
  3. Nincs cipekedés! A ballonok ugyanis egy gyors telefonos egyeztetés után ingyenesen házhoz jönnek, így az ásványvíz hurcibálására szánt idődet a családodra vagy a munkádra fordíthatod.
  4. Ingyenes kihelyezés. Ha havonta legalább 3 ballon vizet rendelsz bármelyik fajtából, nemcsak a kiszállítást, de a vízadagoló gépet is ingyen kapod.
  5. MIvel a vízadagoló gépek hideg-, és meleg vizet is biztosítanak, csak egy gombnyomás, és a gépből érkező forró vízel könnyedén készíthetünk egy jó teát vagy egy instant kávét is.

+1. Ha nyaralód vagy vendégházad van a Körös-parton, és a vezetékes- vagy a kútvized nem éppen Evian minőségű, ne is gondolkodj, hogy kipróbálod-e!

Ha nemcsak a saját egészséged, de a környezeted is fontos számodra, ráadásul mindezért tenni is szeretnél, akkor a Ballonos Víz Express hű társad lesz a mindennapokban.

Milyen vizet válasszak?

Füredi Unigrande: enyhén lúgos, osztrák szabadalmaztatott „Grander eljárással”  (vízélénkítő) kezelt,ionos alapú víz

Füredi Oxion lúgos +50 mg/ l oxigént is tartalmaz. Nagyobb fizikai-,szellemi terhelésnek kitett embereknek,sporttevékenységhez, ahol egy kis plusz energiára van szükség. 🙂

Brill Aqua Ásványvíz:Természetes lúgos pH 8,3  és természetesen jódos (jodid 0,1mg/l) ásványvíz,harmónikus ásványianyag összetétellel.

Szivárvány Aqua: lúgos (pH 9,2) segít az emésztési problémákban, refluxra, savasságra egyaránt kiáló.

Milotai Ásványvíz: “Biokontroll Hungaria” minősítéssel rendelkező biovíz. Különleges összetételének köszönhetően enyete a „szívbarát” védjegyet is, ráadásul csekély szervetlen ásványi anyag tartalma miatt forralás nélkül ihatják csecsemők és a kisbabák is!