MICHELIN CSILLAG HELYETT

🍽 Hogy ne mindig csak rólunk szóljanak a hírek, és a környéket is jobban megismerhessétek, mostantól kezdve minden héten lesz étterem ajánló rovat (többek közt), amiben bemutatjuk a Körös-part legrégebbi, legfinomabb, legaeldugottabb, legvalamilyenebb vendéglátó egységét.
☕ Szeretnénk leszögezni, hogy az írások szigorúan a mi szubjektív véleményünket tükrözik, és soha egyetlen étteremtől, kávézótól vagy cukrászdától sem fogadunk el még egy kávét sem az írásokért cserébe.
✏ Szóval nem fizetett bértollnokok leszünk, vagy ahogy mostanában hívják magukat: gasztro celebek, csak elmeséljük a saját történeteinket.
📄 Az nyitó sztori sajnos egy megtörtént, és költői túlzásoktól mentes valós eseményt dolgoz fel:
🍴És mivel rosszat senkiről nem fogunk írni, és a történet főszereplője szerencsére már nem dolgozik a helyszínen, legyen elég annyi, hogy az eset egy szarvasi étteremben esett…
🍹 Egy forró augusztusi nap végén Panka apukája meghívott minket vacsorázni, mert nincs is annál jobb, mint a nagy melegben egy kellemes kerthelyiségben hűsölni és családi körben falatozni…
Ha nagyon pozitívan állunk a dolgokhoz, végül is a hűs kerthelyiség és a családi kör tényleg pozitívumok voltak, de ezen kívül nem sokat találtunk…
⏰ Már akkor gyanút foghattunk volna, amikor a pincér 25 perc elteltével vette fel az ital rendelésünket, amit újabb 15 perc múlva hozott ki, és a 6 fős asztal társaságból senki nem azt kapta, amit rendelt.
🍻 Pedig nem nem James Bond kedvenc koktélját kértük (rázva, nem keverve), csak 2 pohár sört, és 4 pohár szódát.
Ehelyett egy korsó sör jött 4 üveges kólával. (A többit tudták.)
🙏 De ekkor már annyira szomjasak voltunk, hogy mindenki gyorsan elfogyasztotta a kihozott italokat, és könyörögve kértük a pincért, hogy legyen kedves kihozni az eredeti rendelésünket is, nem baj, ha 15 percet kell rá várni, csak azt hozza, amit szeretnénk.
🤔 És ha már úgyis itt van, megrendelnénk az ételt is.
Erre a válasz az volt, hogy jó, akkor hoz egy cetlit, és felírja, mert azokat el szokta felejteni. (!!!!!!!!!!) Ellentétben az italokkal, amiket rendkívül precízen tart számon fejben.
🆗, mondtuk, és újabb 5 perc várakozás következett, majd ismét előkerült, és teátrális mozdulatok közepette lejegyezte, ki mit kér.
🍝 Ekkor már kínosan próbáltunk rá figyelni, hogy ne zavarjuk össze szegényt, ezért hatan csak 3 féle ételt rendeltünk. 2 harcsapaprikást túrós csuszával, 2 spagetti carbonara-t és két rántott camambert-t rizzsel, áfonyamártással.
⏳ Ezután kaptunk a sorstól (és az étterem kissé komótosan őrlő malmaitól) újabb 45 perc lehetőséget meghitt családi beszélgetésekre…
🐟 Gond egy szál se! A jó munkához idő kell, és biztos még most fogják a halat a paprikáshoz, és reszelik a zsemlemorzsát lassó tűz fölött a rántott sajthoz.
🍜Aztán egyszer csak megérkezett a várva várt vacsora, és ekkor rájöttünk a taktika lényegére: ha annyira kiéhezteted a vendéget, hogy a rozsdás szöget is megenné, akkor bármit felfal, amit elé teszel, és az sem fogja különösebben zavarni, ha a carbonara helyett olyan bolognai spagettit kap, ami napraforgó olajban úszik, és hideg.
😲 Sőt, azt is elnézi, hogy a harcsapaprikásba gomba is kerül (ami az étlapon nem annyira volt feltűntetve), nem túrós csuszával van feladva, hanem nokedlivel, a camambert és a rizs helyett pedig nemes egyszerűséggel rántott trappista várja sült krumplival.
De, legalább az áfonyamártást eltalálták.
🍾 Először azt hittük, hogy ez valami tréfa, és mindjárt előbukkan valahonnan Jáksó László és Sebestyén Balázs egy palack pezsgővel, és kiderül, hogy a kandikamera forgatásának vagyunk főszereplői.
🤡 De a mgelepetések itt még nem értek véget. Amikor rákérdeztünk, hogy ezeket az “apró” különbségeket a rendelésünk és a szervírozott ételek között mégis mivel magyarázzák, a pincér csak annyit mondott, hogy ő igazándiból nem tehet róla, ugyanis (és itt diszkréten közelebb hajolt hozzánk) a szakács egy kicsit részeg…
❓❓❓ Hogy micsodaaaa? Ja, hogy részeg, jól hallottuk? Semmi gond. De miért nem azt kaptuk, amit kértünk? Például hogyan lett a carbonara-ból bolognai?
🍝 És a beszégetés ekkor ért véget, ugyanis a roppant felelősségteljes, szimpatikus, és egyben kiváló memóriájú pincér erre azt bírta mondani: “Most miért? Végül is, tészta, tészta, nem?”
🤔 Ekkor láttuk be, hogy a harcsapaprikást és a sajtokat semmi értelme felhánytorgatni, meg amúgy is éhesebbek voltunk, mint mérgesek (bár nagy volt a verseny), és végül is mit akarunk? Egy kellemes kerthelyiségben töltöttük az estét. Jó társaságban. És mindannyian egy életre szóló élményt kaptunk…. 🙂
Prológus: az étterem nem sokkal az eset után a pincértől és a szakácstól egyaránt “könnyes” búcsút vett, és azóta csak pozitívan csalódtunk bennük. Mondjuk volt honnan feltornászni a színvonalat…:)
Megosztom a Facebookon