KARÁCSONY A FRONTON

⌛ Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de régen, mintha ez kicsit máshogy lett volna.
❄ Lehet, hogy engem csal meg az emlékezetem, de mintha gyerekkorunkban gyakrabban várhattuk voln a Jézuskát cudar hidegben a havas decemberi hétköznapokon.
⛄ Bár könnyen lehet, hogy pont ugyanígy volt minden, de csak azok a pillanatok maradnak meg az emlékeink egyre inkább megkopó fényképalbumában, amik havas tájakról, nagy szánkózásokról és a szomszéd néni garázsából elcsent répával feldíszített hóemberről mesélnek.
📗 Szóval ha már idén sem lesz fehér Karácsonyunk, gondoltam, hogy felütöm a “Karácsonyi ajándék” című novellás kötetet, ami magyar írók legszebb ünnepi elbeszéléseit gyűjtötte csokorba.
⚔ A 64. oldalon Gyomlay László Karácsony a fronton című rövid, ám az ünnep lényegét egészen egyedi módon megragadó elbeszélést találtam.
(Aki teheti, ma este olvassa el! Egyrészt rájön, milyen jó dolgunk van napjainkban, másrészt… de a csattanót inkább nem árulom el.)
🎄 Aki viszont nem tud, vagy nem akar estig várni, annak mindenképp ajánlom a Sainsbury 2014-es karácsonyi kisfilmjét. (A 3,5 perc minden pillanata megéri.)
🎥 Az alapsztori kísértetiesen hasonlít Gyomlay novellájához, csak itt a magyar és orosz katonák helyett az angolok és a németek jönnek rá, hogy Karácsonykor el lehet ásni azt a bizonyos csatabárdot, mert vannak ilyenkor fontosabb dolgok is a háborúsdinál…
⏬ Jó ráhangolódást kívánunk! ⏬
Megosztom a Facebookon